Forum www.kafejka.fora.pl Strona Główna www.kafejka.fora.pl
Kameralne Forum Kobiet
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

zupa i zupki
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kafejka.fora.pl Strona Główna -> Zupy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 26 Paź 2010, 17:49    Temat postu:

60 dag brukselki
- 2 pokrojone w kostkę średnie ziemniaki
- obrana i posiekana cebula
- 3,5 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 7 łyżek oleju
- 20 dag szynki w kawałku
- pieprz
- sól

Sposób wykonania:. Brukselkę oczyść z uszkodzonych zewnętrznych liści, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i przekrój na pół.

W garnku rozgrzej 6 łyżek oleju, włóż ziemniaki i cebulę. Smaż kilka minut, cały czas mieszając. Następnie dodaj brukselkę, zalej bulionem i gotuj pod przykryciem około 20 minut.

Do miękkich warzyw wlej śmietanę, zmiksuj na gładki krem, dopraw sporą ilością pieprzu oraz solą. Szynkę pokrój w kosteczkę i zrumień na pozostałym oleju. Zupę podajemy w miseczkach dodatkowo dodać można grzanki.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 30 Paź 2010, 16:45    Temat postu:

Rozgrzewająca zupa
- ok. 80 dag miąższu dyni
- mała cebula
- ew. ząbek czosnku
- litr wywaru warzywnego
- kawałek świeżego imbiru
- sól
- pieprz
- cukier
- gałka muszkatołowa
- 200 ml śmietany 30%
- oliwa z oliwek
- szczypiorek

Sposób wykonania:
1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i ew. czosnek. Zeszklij. Następnie dodaj pokrojony w kostkę miąższ dyni. Podsmaż, przełóż do garnka i zalej gorącym bulionem warzywnym (taką ilością, by lekko przykrył dynię). Gotuj, dopóki dynia się nie rozpadnie.

2. Do zupy dodaj świeżo utarty imbir (tyle, by wyostrzyć jej smak), dopraw solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową. Zmiksuj na gładki krem. Przed podaniem udekoruj kleksem ubitej śmietany i szczypiorkiem. Nie wypróbowana.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 26 Sty 2011, 21:06    Temat postu:

Wiosenna zupa

proporcje na ok. 800 ml

2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
400 g groszku (u mnie mrożony)
liście 2 pęczków rzodkiewki
ok. 600 ml bulionu / wody
otarta skórka z ½ cytryny
sól, pieprz

Cebulę poszatkować i poddusić na oliwie. Liście rzodkiewki dokładnie umyć i poszatkować. Do cebuli dodać groszek oraz listki rzodkiewki, zalać bulionem lub wodą, dodać otartą skórkę z cytryny, doprawić do smaku i gotować ok. 20 minut. Następnie zupę zmiksować (ewentualnie dolać nieco bulionu jeśli jest zbyt gęsta). Możemy podać ją z dodatkiem śmietany, z jajkiem na twardo
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 02 Maj 2011, 18:29    Temat postu:

Zupka wiosenna
3 l wody

3-4 kostki bulionu cielęcego

3 pęczki rzodkiewek

1/2 pęczka koperku

3 ziemniaki

1/4 kostki dobrej jakości masła

mały kubek kwaśnej śmietany

1/2 świeżego ogórka
sól pieprz


Ziemniaki kroimy w małą kostkę. Zagotowujemy wodę, wrzucamy na wrzątek kostkę rosołową i ziemniaki.. Rzodkiewki kroimy w półplasterki. W rondlu powoli roztapiamy masło i wrzucamy rzodkiewki. Dusimy na małym ogniu 2-3 minuty, uważając, aby rzodkiewki się nie zrumieniły.Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy rzodkiewkę uduszoną z masłem. Ogórka dokładnie myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy.Koperek myjemy, osączamy i drobno siekamy. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekany koperek. Zupę mieszamy i zaprawiamy śmietaną. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z pieczywem czosnkowym prosto z piekarnika.


Ostatnio zmieniony przez Gość dnia 02 Maj 2011, 18:31, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 10 Cze 2011, 17:29    Temat postu:

Jezyk Dziś robiłam zupę szpinakową z tego przepisu.
700 g świeżego szpinaku
mała cebula
łyżka masła
5 szklanek wywaru warzywnego
50 g "creamed coconut" (czyli skondensowanego kremu kokosowego w bloku) to ominęłam
gałka muszkatołowa
szklanka dobrze rozmieszanego mleka kokosowego z puszki
siekany szczypiorek do posypania
Szpinak przebieramy i starannie płuczemy w kilku wodach, usuwając przy okazji grube łodyżki. Osączamy starannie i kroimy w paski.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
W sporym rondlu roztapiamy masło, wrzucamy cebulkę i dusimy przez kilka minut, mieszając, aż się zeszkli.
Wrzucamy szpinak, mieszamy i rondel przykrywamy. Dusimy warzywa na małym ogniu przez 10 minut.
Kiedy szpinak będzie miękki, przekładamy zawartość rondla do blendera i miksujemy, dolewając nieco wywaru warzywnego, na gładką masę.
Przelewamy szpinak z powrotem do rondla, dodajemy resztę wywaru i stawiamy na ogniu.
Doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową do smaku. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kwadransik, aż zupa trochę zgęstnieje.
Dolewamy mleko kokosowe i podgrzewamy zupę jeszcze przez chwilę.
Podajemy posypaną siekanym szczypiorkiem.

Powiem że to jest smaczne.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maura
V.I.P.


Dołączył: 29 Kwi 2009
Posty: 3357
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: 22 Sie 2011, 18:28    Temat postu:

Kociołek rybaka

Około pół kilograma różnych ryb ( w tym ładny kawałek łososia)
1 duża pietruszka korzeniowa
1 marchewka
1 papryka czerwona
1 duży, mięsisty pomidor
1 szklanka soku pomidorowego
2 duże ziemniaki
kostka "bulion warzywny" albo przyprawa typu "kucharek"

Ryby pokroić na kawałki, oddzielić mięso, a kręgosłupy, skórę i drobne , mniej efektowne kawałki wrzucić do gara i zagotować. Odcedzić wywar, do czystego płynu wrzucić pokrojone dość drobno warzywa oprócz pomidorów i kostkę warzywną. Zalać wodą. Gotować do miękkości i dopiero teraz wrzucić posiekanego pomidora bez skóry oraz sok pomidorowy. Gdy wszystko jest miękkie, rozdrobnić blenderem na krem. Na koniec wrzucić kawałki ryby ( łosoś pokrojony w grubą kostkę i inne wyfiletowane kawałki), zagotować, doprawić zmieloną papryką i białym pieprzem. Podawać w miseczkach , z grzankami,można dodać łyżkę gęstej śmietany.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 23 Sie 2011, 16:58    Temat postu:

Kusi mnie zupa z rybą ale trochę się boję, że coś nie wyjdzie...
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 23 Sie 2011, 18:03    Temat postu:

Bardzo ciekawy kociołek rybaka, chętnie spróbuję zrobić.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 31 Sie 2012, 13:02    Temat postu:

Gazpacho inaczej
Gazpacho, nie do końca tradycyjne

na ok. 1,5 l gazpacho

1 kg dojrzałych pomidorów
ok. 200 g cukini
1 mała czerwona papryka (lub ½ dużej)
1 mała żółta papryka (lub ½ dużej)
1 szalotka
1 ząbek czosnku
ok. 3 łyżki oliwy
ok. 1,5 – 2 łyżki octu winnego (tym razem użyłam octu z wina Xeres)
kilka - kilkanaście listków bazylii
szczypta papryczki z Espelette
ok. 50-100 ml wody
sól, pieprz do smaku
dodatkowo : warzywa do dekoracji (pomidor, cukinia, papryka)
grzanki

Dla tych, którzy wolą paprykę pieczoną, a nie surową :
Rozgrzać piekarnik do 230°C (najlepiej z funkcją ‘grill’).
Paprykę umyć, osuszyć, ułożyć na wyłożonej papierem blasze i opiec z każdej strony aż skórka będzie lekko czarna. Przełożyć paprykę do hermetycznego naczynia (używam szklanego), szczelnie przykryć i pozostawić do wystygnięcia. Następnie obrać paprykę ze skórki, oczyścić z nasion i pokroić w średniej wielkości kostkę (możemy upiec paprykę dzień wcześniej).
Szalotkę posiekać, czosnek zmiażdżyć.
Pomidory sparzyć (wkładamy je na ok. minutę do wrzątku, a następnie natychmiast przekładamy do lodowatej wody), obrać ze skórki, pokroić. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (jeśli paprykę używamy na surowo : przekroić ją, pozbawić nasion i również pokroić w kostkę).
Następnie wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę (octu radzę dodać na początek nieco mniej i po zmiksowaniu ewentualnie mocniej doprawić gazpacho, do smaku). Dobrze schłodzić (najlepiej kilka godzin) i podawać udekorowane pokrojonymi w małą kostkę warzywami (u mnie : czerwony i żółty pomidor, cukinia + listki bazylii).
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dusia510
Moderatorka


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 5175
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: 15 Mar 2013, 19:56    Temat postu: Rosoł czosnkowy

1 litr rosołu z kurczaka
1 główka czosnku
5 posiekanych gałązek pietruszki
5 posiekanych gałązek kolendry
1 łyżeczkę startej skorki z cytryny
1 łyżeczka posiekanej mięty
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka chili
liść laurowy
Wrzucić wszystkie przyprawy do rosołu pogotować 5 minut na maleńkim ogniu . Jest doskonały przy przeziębieniach


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 23 Wrz 2013, 18:04    Temat postu:

zupa z dyni

Dynie kroje w kostkę,tak samo ziemniaka.Zalewam rosołkiem,ale bez warzyw.Jeśli nie mam dodaje kostkę rosołowe i warzywną.kawałeczek korzenia imbiru i czosnek.Gotuję do miękości,miksuję dokładnie żeby była gładka.Doprawiam solą,białym pieprzem,odrobiną kurkumy i chili.Na końcu troche bardzo gęstego jogurtu i troche masła/podkręca smak zupy/Roztrzepuję wszystko trzepaczką rózgową.Podaję w kubeczkach lub z grzankami.Zupa ma być dość gęsta ale nie papka.
Z dyni tej zółtej wychodzi piekny żółty kolor,z hokaido będę robić.


Ostatnio zmieniony przez Gość dnia 15 Gru 2013, 18:33, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 24 Sty 2014, 10:30    Temat postu:

Bardzo prosta zupa pomidorowa Wesoly

litr soku 100% pomidor (polecam tymbark albo hortex)
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, cukier
pomidory z puszki lub sparzone i wkrojone do zupy
makaron z kształcie ryżu (primo gusto taki produkuje)

w zasadzie wszystko gotujemy w jednym garnku, chodzi tylko o to, żeby nie zagotować zupy, ponieważ straci kolor. po prostu ją przygrzać.

jest pyszna, prosta, bardzo aromatyczna, polecam Wesoly wszyscy są zachwyceni zawsze, a nie wiedzą, że przepis jest tak banalny
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 15 Kwi 2014, 10:32    Temat postu:

Ja ostatnio będąc w Austrii odkryłam zupę dyniową!
I to całkiem inną, niż ta polska, tradycyjna, kojarząca się z gęstą mazią. Nie, nie.
Musiałam oczywiście dopracować przepis otrzymany od zagranicznych znajomych, bo brakowało mi w niej tego 'czegoś'.

Ale do rzeczy, oto przepis, a zupa naprawdę jest rewelacyjna, dla tych, którzy nie lubią oczywistych rozwiązań, a zje ją raczej każdy, bo smak jest absolutnie świetny:

Do wody należy wrzucić kość z indyka, dynię i włoszczyznę.
Gotować aż dynia zmięknie. Wywar przetrzeć przez sito.
Potem do otrzymanego wywaru dodać 3 kostki rosołowe, tymianek, gałkę muszkatołową, liść laurowy, ziele angielskie, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, szklankę białego wina wytrawnego i odrobina czosnku + trochę oleju z dyni.[niekoniecznie]. I tę oto mieszankę gotować aż do momentu, aż otrzymamy pyszną, parującą i pachnącą zupę. xD
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kafejka.fora.pl Strona Główna -> Zupy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin