Forum www.kafejka.fora.pl Strona Główna www.kafejka.fora.pl
Kameralne Forum Kobiet
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

zupa i zupki
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kafejka.fora.pl Strona Główna -> Zupy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dodwig
Gość





PostWysłany: 21 Paź 2009, 15:45    Temat postu:

Dusiu510 bardzo mi się podoba Twój przepis na zupę "Zupa zapiekana z serem".
Czy mogę ją "pchnąć" dalej w eter?
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 21 Paź 2009, 16:53    Temat postu:

Zupa z dyni

1 kg dyni
pół szklanki mleka
łyżka masła
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
świeża bułeczka lub bagietka
starty żółty ser do posypania nie koniecznie

Dynię najpierw wydrąż - pestki możesz zachować do wysuszenia i zjedzenia. Pokrój na mniejsze kawałki, obierz. Pokrój w kostkę o boku 3-4 cm. Wrzuć do garnka i dolej wody do 3/4 wysokości kostek dyni (część kostek nie będzie początkowo zakryta i ugotuje się na parze). Dodaj mleko, masło i sól i gotuj aż dynia będzie miękka. Dodaj gałkę i pieprz do smaku. Zmiksuj na gładką masę. Możesz kilka kawałków odłożyć, jeśli lubisz znaleźć w zupie całe kawałki. Podawaj z bułką, której kawałki każdy będzie mógł wrzucać sobie do zupy - jeśli tak lubi, oczywiście ;-) Można też podać starty żółty ser, wtedy zupa ma bardziej konkretny smak i jest sycąca.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dusia510
Moderatorka


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 5175
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: 21 Paź 2009, 17:01    Temat postu:

Albo tak
Składniki:
- 500 g surowej dyni
- 2 ziemniaki
- mała cebula pokrojona w kostkę
- posiekany ząbek czosnku
- 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
- łyżeczka przyprawy curry
- sól
- pieprz
- cukier
- 4 łyżki oliwy

Sposób przyrządzania:

Na oliwie zeszklijcie cebulę i czosnek. Dodajcie dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko obsmażcie. Dodajcie curry, wymieszajcie. Po 5 minutach wlejcie wywar i gotujcie, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksujcie i przyprawcie.

Autor przepisu: Agnieszka Kręglicka
a nie ktorzy dodaja zamiast czosnku mleko i żółtko ?
Dodwig a puszczaj , ja tylko nie pamietam skad ona została przepisana , z jakiejs gazety , nie jest to moja zupa przeze mnie tylko jest robiona Wesoly


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez dusia510 dnia 21 Paź 2009, 17:03, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
luszu
V.I.P.


Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 3745
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Międzyrzecz

PostWysłany: 21 Paź 2009, 17:32    Temat postu:

Dostałam wlaśnie kawałek dyni i jutro ugotuję zupe. Robie to po swojemu i na oko dlatego nie podam proporcji. Dynie wydrążoną, obrana tre na tarce na duzych oczkach. Rozgotowyję w niewielkiej ilości wody. Dodaje mleko tyle ile jest mi potrzebne zupy. Robie kluseczki z maki, jajka i wody. Wrzucam na gotującą się zupe. Mocno slodze.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 21 Paź 2009, 17:59    Temat postu:

To taka zupa mojej Mamy piekła kawał dyni w piekarniku miąższ przecierała przez sito dodawała mleko i zacierkę,po zagotowaniu troszkę soli.Tato nie słodził.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Malgosia
Gość





PostWysłany: 21 Paź 2009, 18:13    Temat postu:

Dziekuje Wam za tak szybka reakcje i za wspaniale przepisy.
Luszu mam pytanko-czy ciasto na te kluseczki to robisz takie zbite i skubiesz lub trzesz po troszku do zupy?
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
luszu
V.I.P.


Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 3745
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Międzyrzecz

PostWysłany: 21 Paź 2009, 18:16    Temat postu:

Małgosiu mozna zrobić lane kluski, można kupić zacierki babuni ja robie takie tawrde i skubie do zupy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Malgosia
Gość





PostWysłany: 21 Paź 2009, 18:32    Temat postu:

Luszu tak sie tez domyslalam,ale chcialam sie upewnic.Wlasnie o takie mi chodzilo Wesoly Dziekuje.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 05 Lut 2010, 19:07    Temat postu:

autor: Agnieszka Kręglicka

zupa z soczewicy - składniki

250 g zielonej soczewicy
250 g dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
1/2 szklanki oliwy
2 marchewki pokrojone w kostkę
2 cebule pokrojone w kostkę
2 utarte ząbki czosnku
łyżka koncentratu pomidorowego
listek laurowy
sól
pieprz
oregano
2 łyżki czerwonego octu winnego

sposób przygotowania
Na rozgrzanej oliwie w garnku chwilę przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i utarty czosnek. Dodać marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę. Zalać zimną wodą (ok.1 l) i gotować pół godziny, aż zmięknie. Dodać posiekane pomidory bez skórki, koncentrat, sól, pieprz i oregano, gotować dalsze 15 minut.
Przed podaniem doprawić zupę z soczewicy octem. Na stole dodatkowo postawić ocet, oliwę i kilka czarnych oliwek.
albo
30dag soczewicy
mały koncentrat
2 lub 3 marchewki
2 cebule
liść laurowy
2 3 łyżki majeranku?
ziele angielskie
pieprz szczypta cukru
2 kostki rosołowe,użyłam rosołu z kurczaka
olej,czosnek,papryka w proszku
Soczewicę ugotować w 2 1/2 rosołu ,usuwamy szumy,dodajemy przyprawy.Cebulę pokrojoną w kosteczkę smażymy na odrobinie oliwy dodajemy marchewkę pokrojoną smażymy.Dodajemy do miękkiej soczewicy warzywa dodajemy koncentrat,majeranek, paprykę ,czosnek, odrobinę cukru.


Ostatnio zmieniony przez Gość dnia 05 Lut 2010, 19:16, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 05 Lut 2010, 20:56    Temat postu:

Marianno którą wersję ty robiłaś?
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 06 Lut 2010, 8:42    Temat postu:

Tą drugą zrobiłam Avelino,tylko nie użyłam trzech łyżek majeranku .
Myślę że jednak ma to na celu rozgonienie gazów,i w takich kłopotach z żołądkiem jak mam jest konieczne.Zupa wyszła smaczna.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dusia510
Moderatorka


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 5175
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: 24 Mar 2010, 9:42    Temat postu:

zupa:Marianny z kluseczkami z masy drobiowej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- pół pęczka koperku
- 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
- 1 torebka ryżu
- śmietana 12%
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz

kluseczki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli

Łyżkę mąki podsmażyć na maśle, następnie do zasmażki wsypać posiekany koperek i dusić przez chwilę. Wlać bulion, zagotować.
W międzyczasie przygotować masę na kluseczki: mięso pokroić w kostkę, zmielić w blenderze, wymieszać z roztrzepanym jajkiem i mąką, delikatnie posolić. Wymieszać dokładnie na dość zwartą masę która łatwo da się formować.

Dwie łyżeczki moczyć we wrzącej zupie i formować z ich pomocą niewielkie kluseczki z przygotowanego ciasta. Wkładać je od razu do zupy. Kiedy wszystkie kluseczki wypłyną do góry, dodać osobno ugotowany ryż i śmietanę. Wszystko razem zagotować i doprawić do smaku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
andreo2009
Gość





PostWysłany: 21 Kwi 2010, 12:43    Temat postu: Zupa grzybowa

Składniki
0,5 niedużego selera
1 korzeń pietruszki
3 marchewki
5 średnich ziemniaków
biała część średniej wielkości pora
25 dag świeżych mieszanych grzybów
1 duża cebula
150 ml śmietany 18%
1 łyżka mąki
2 litry wody
3 łyżki oleju
sól, pieprz
kostka wołowa lub warzywna
ew. wegeta do smaku

Warzywa umyć i obrać. Seler i marchew pokroić w kostkę i zalać wodą. Dodać pietruszkę w całości. Posolić, przykryć i gotować
ok. 20 minut.
W tym czasie pokroić cebulę w kostkę i zeszkić na oleju. Dodać oczyszczone i pokrojone w półplasterki grzyby i usmażyć razem. Pod koniec smażenia wszystko doprawić solą i pieprzem.
Do garnka
z gotującymi się warzywami dodać obrane i pokrojone w cząstkę ziemniaki, plastry pora oraz kostkę rosołową. Gdy ziemniaki zaczną się robić miękkie, przełożyć do zupy podsmażone grzyby.
Mąkę dokładnie wymieszać ze śmietaną, a następnie zahartować kilkoma łyżkami bulionu. Zapobiegnie to zwarzeniu się śmietany w połączeniu z gorącą zupą.
Grzybową doprawić do smaku.
Zupę można podawać z chlebem. Świetnie też smakuje z dodatkiem makaronu, np. świderków ugotowanych al dente. Odradzam gotowanie makaronu w zupie, gdyż za bardzo chłonie płyn i zupa może nabrać nieapetycznego wyglądu z powodu napęczniałego makaronu, który wchłonie płyn.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 10 Maj 2010, 11:54    Temat postu:

Nie ma kartoflanki ?



0.75 kg ziemniaków pokrojone z grubsza
3 duże cebule pokrojone w kostkę
2 łyżki masła
1.5 litra bulionu warzywnego
opakowanie śmietany 30 proc.
pęczek szczypioru
kilka plastrów łososia wędzonego
sól
pieprz

u mnie też grzanki

Działamy:
Pokrojoną cebulkę podsmażamy w garnku na maśle, po chwili dodajemy ziemniaki. Zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Do zupy dodajemy drobno pokrojony szczypior (dodałam na końcu), śmietanę, sól i pieprz. Całość za pomocą blendera zmieniamy w zupę - krem. Nalewamy na talerze, dodajemy plaster wędzonego łososia, posypujemy szczypiorkiem i grzaneczkami. Smacznego!
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 26 Maj 2010, 19:30    Temat postu:

Zupa z rzeżuchy

mała cebula
średniej wielkości ziemniak
oliwa z oliwek
600 ml wywaru warzywnego
100 g rukwi wodnej lub rzeżuchy
250 ml (szklanka) jogurtu naturalnego
gałązki rukwi do ozdobienia

Opis przyrządzania:

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Ziemniak obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę i smażymy
chwilę, aż zmieni kolor, ale nie zacznie się rumienić. Dodajemy kostki ziemniaka i dobrze mieszamy. Wlewamy wywar warzywny, zagotowujemy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Rukiew wodną płuczemy w zimnej wodzie, obrywamy listki i je siekamy. Dodajemy do zupy i natychmiast zdejmujemy garnek z ognia. Zupę miksujemy w blenderze na bardzo gładkie piure. Dolewamy jogurt, mieszamy i delikatnie podgrzewamy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy w filiżankach, udekorowaną małymi gałązkami rukwi wodnej..Tak brzmi przepis,ja zawsze sieję rzeżuchę na działce jest to roślina większa od pietruszki ostra bardzo dobra w smaku.A ponieważ u mnie zupa musi być więc same rozumiecie. Myślę że z takiej posianej na tacce w domu też by wyszła.Natomiast nie mam pojęcia jak wygląda rukiew wodna.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kafejka.fora.pl Strona Główna -> Zupy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin