Forum www.kafejka.fora.pl Strona Główna www.kafejka.fora.pl
Kameralne Forum Kobiet
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dodatki do zup

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kafejka.fora.pl Strona Główna -> Zupy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dusia510
Moderatorka


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 5177
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: 26 Sie 2009, 22:12    Temat postu: Dodatki do zup

Gwiazdeczki z polenty
Zagotować 4 szklanki posolonej wody, wsypać na nią 2 szklanki kaszy kukurydzianej , energicznie mieszając zagotować, zmniejszyć płomien i mieszając gotować 20 minut, po ugotowaniu polentę rozsmarować na tacy lub innym płaskim naczyniu , po wystygnięciu wycinać gwiazdeczki. wspaniały dodatek do rosołu
Robiłam, pyszne, zdjęcie na moim blogu było Wesoly

Kostka z manny

chyba każda z nas ja umie gotować ale przypomnę .
1/2szklanka kaszy mannej wymieszać z 1/2 szklanki wody , zagotować 300ml posolonej wody dodać łyżkę masła i kasze , ugotować , gorącą wylać na półmisek zwilżony zimna wodą, rozsmarować po ostudzeniu pokroić w kostkę , można przed podaniem obsmażać na gorącym oleju.

Paluszki mięsne zastępstwo makaronu
50 dag mielonego mięsa dodać jajko łyzke musztardy i łyżkę posiekanych ziół doprawić sola i pieprzem , uformować z masy paluszki oprószyć bułką i smażyć na oleju .

Naleśnikowe ślimaczki
smażymy naleśniki troszeńkę grubsze, nadzienie 10gag zołtego ser zetrzeć na tarce wymieszać z serkiem śmietankowym ulubionymi ziołami przyprawić sola , pieprzem posmarować naleśniki zwinąć .Ruloniki pokroić w plasterki ponadziewać na patyczki do szaszłyków, swietnie smakują z zupa pomidorowa

Kluseczki grzybowe
5 dag suszonych grzybów namoczyć i ugotować , posiekać z cebulka i przesmażyć na maśle .Utrzeć łyżkę masła i 2 żółtka dodać grzyby i cebule 4 łyzki maki i ubite białka, łyżką nabierać porcje ciasta, wkładać na osolony wrzątek gotować 10 minut

Zupy kremy bardzo dobre smakują z ciasteczkami serowymi .
Ciasto francuskie rozwałkować troszkę foremka powycinać ciasteczka posmarować jajkiem posypać tartym żółtym serem oprószyć pieprzem upiec na złoto około 10 minut.w 200 stopniach


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 22 Kwi 2011, 20:28    Temat postu:

Tak w ramach dodatków, mam pytanie Wesoly
Czy któraś z Was próbowała dodawać do zup jogurt naturalny?? Czy taka zupa jest dobra?? Ja dodaję śmietanę, ale ze względu na to, że jest niezdrowa chcę z niej zrezygnować. Jednak taka zabielona zupa jest lepsza, więc myślę właśnie o jogurcie Wesoly
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dusia510
Moderatorka


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 5177
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: 23 Kwi 2011, 18:40    Temat postu:

ja dodaje jogurt tylko trzeba bardzo ostrożnie dodawać trochę zupy do naczynka z jogurtem rozrobić i dopiero ostrożnie do zupy bo lubi sie warzyć

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 24 Kwi 2011, 14:00    Temat postu:

Więc też tak spróbuję zrobić.
Dzięki Wesoly
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 21 Cze 2011, 11:23    Temat postu:

Ja dodaję jogurt bo jest lżejszy, ma mniej cholesterolu Wesoly
Zupa nie traci na smaku.
Ostatnio staram się nawet tego nie dodawać i robić "czyste" zupy. Też pyszne Wesoly
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 25 Lut 2012, 18:31    Temat postu:

Ja tak samo, choć czasem też śmietankę Mruga

A te paluszki mięsne bardzo ciekawe, muszę spróbowć koniecznie!
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dusia510
Moderatorka


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 5177
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: 27 Lut 2013, 20:02    Temat postu:

Serowe super kluski
zagnieść ciasto z 1 szklanki maki, jajka 3 łyżek drobno startego żółtego sera, wody szczypty soli i chili.
odrywamy z ciasta malutkie kawałeczki i rolujemy w palcach , dodajemy do gotującego rosołu zupy rybnej lub grzybowej.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 27 Lut 2013, 20:14    Temat postu:

Z jajka i maki robię takie galuszki do gulaszu.Muszę wypróbować bo nawet bez dodatku to jest smaczne.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 16 Paź 2014, 13:30    Temat postu:

Świetne do dodatki do zup, u mnie standardowo zwykle kupny makaron, ryż, albo kuleczki z mięsa mielonego.
A co do jogurtu to też czasami daję, jak nie mam śmietany, ale właśnie trzeba ostrożnie z nim ...
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kafejka.fora.pl Strona Główna -> Zupy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin