Forum www.kafejka.fora.pl Strona Główna www.kafejka.fora.pl
Kameralne Forum Kobiet
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Masy, lukry, polewy..

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kafejka.fora.pl Strona Główna -> Słodkości
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
deni58
Administratorka
Administratorka


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 6220
Przeczytał: 51 tematów

Pomógł: 22 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 28 Kwi 2009, 9:04    Temat postu: Masy, lukry, polewy..

Lukier (Dana)
Np. do 1/3 szklanki cukru pudru wlewam 2-3 lyzki wrzatku .Mieszam -i to wszystko .Potem dosmaczam a to cytryna ,inny kroplami mietowymi ( bardzo nam smakuja pierniki z mietowym lukrem )czasem zabarwiam sokiem z burakow Ot wszystko zalezy na co kto ma ochote .
-----------------------

Lukier z białka (deni)
Wychodzi taki.... "puchaty" Wesoly nie wiem czy to dobre określenie :?
1 szklanka cukru pudru
1 białko

Ucierać dnem szklanki na na głębokim talerzu tak długo aż go dużo narośnie. W przypadku braku zwykłej szklanki można ucierać drewnianą pałką do makutry.
------------------------

Masa orzechowa (deni)
Dobra do zawijańcy drożdżowych. Masa jest raczej mało smarowalna, czyli właściwie jest to raczej nadzienie orzechowe.

10 dag orzechów włoskich, 5 dag kaszy manny, 10 dag cukru pudru, 1/8 l mleka, wanilia, sól.
Mannę rozkleić na mleku (ciągle mieszając) na gęstą masę. Ostudzić, wymieszać łapkami z pozostałymi składnikami i gotowe. To oryginalny przepis, ale ja standardowo dodaję ciut więcej mleka.
--------------------------

Krem makowy (Dusia)
szklanka śmietanki kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 żółtka
2 płaskie łyżeczki żelatyny
cukier waniliowy
szklanka maku przygotowana jak do makowca(sparzony, ugotowany i zmielony )
szklanka bąkali ,
cała utarta czekolada deserowa lub gorzka
żółtka z cukrem pudrem ucieramy na kogel mogel,śmietankę z cukrem waniliowym ubijamy,dodając pod koniec ubijania , rozpuszczona w niewielkiej ilości wody żelatynę, utarte żółtka i mak całość delikatnie mieszamy i już , proszę przepis jest
, nie wiem nie robiłam tego kremu Wesoly ale czyta sie przepis smakowicie , a ze śmietanki śnieżki tez jest dobry kremik ja mieszam ż rozpuszczona w 2łyżkach mleka łyżka żelatyny
-------------------------

POLEWA SZYBKOSCHNĄCA CZEKOLADOWA (Piekarzowa)
50 ml wody
0,25 szkl cukru
10 dag czekolady mlecznej lub deserowej ( ja robiłam z gorzkiej )

Cukier zalać zimną wodą i podgrzewać , aż się rozpuści . Gotować 1 minutę od zawrzenia. Dodać połamaną drobno czekoladę ( można zetrzeć na jarzynowej tarce) , mieszać na jednolitą masę i zaraz polewać bo szybko zastyga.
-----------------------

Krem budyniowy bez jajek (Dusia)
1 szklanka mleka
2 łyżki mąki
6 łyżek cukru
2 masła roślinne [jeśli chcemy aby krem był twardszy to jedno masło w kubeczku a jedno kostka]
pół mleka gotujemy z cukrem w pozostałej rozrabiamy mąkę,dolewamy do gotującego mleka mieszając żeby grudki nie powstały ,studzimy
masło miksujemy dodając po łyżce budyniu ,cukier waniljowy
ja rozdzielam ten krem na połowę i do jednej dodaję kakała ,do drugiej zapach rumowyi gotowe można zrobić tort albo nadziać babeczki wychodzi tego dosyć dużo więc często robię z mniejszej ilości masła
--------------------------

Polewa czekoladowa (Ewalukas)

4 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
60 dag masła / marg.
3 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny

żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody.
Resztę składników zagotować. Napęczniałą żelatynę rozpuścić (najlepiej w tej samej szklance, włożyć na chwilunię dosłownie do mikrofali na średniej mocy). Dodać do masy. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez deni58 dnia 19 Gru 2011, 18:06, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dusia510
Moderatorka
Moderatorka


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 4711
Przeczytał: 23 tematy

Pomógł: 17 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 08 Mar 2010, 9:39    Temat postu:

krem orzechowy
2 łyżki mąki przesmażyć na 2 łyżkach masła, wsypać 7 łyżek cukru, rozprowadzić szklanka mleka, ostudzić. Po przestudzeniu dodawać po łyżce do masła roslinnego na przemian ze zmielonymi orzechami, ilosc orzechów w zależności od upodobania.
Krem prosty i smaczny .


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dusia510
Moderatorka
Moderatorka


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 4711
Przeczytał: 23 tematy

Pomógł: 17 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 12 Mar 2010, 18:36    Temat postu:

Robiłam dekoracje do ciast i na tort z masy cukrowej i muszę wam powiedzieć że robi się łatwo i fajnie, przepis znalazłam gdzieś w necie. Może którejś sie przyda można robić łatwo kwiaty i inne ozdóbki .
Z czego jest masa? Masa jest zrobiona z pianek marsshmallow Jojo bo były najtańsze. A jak zrobiłam tak jak dziewczyny podawały w garnuszku woda , miseczka na garnuszku z łyzka wody w to wrzucałam kilka tych pianek jak sie rozpusciły wsypałam cukier puder i mieszałam łyżką aż się połączyło dosypywałam cukru żeby uzyskać konsystencja plasteliny, później już świetnie się gniecie w reku , można wałkować podsypując cukier pudrem wycinać listki , wzorki i inne pierdułki. Nie wiedziałam czym można zabarwic żeby nie wydawać pieniędzy na kupno barwników, na różowo można zabarwic kisielkiem tym co brudzi języki kisielki są jeżynowe tym barwiłam piankę żeby zrobić lilię do dekoracji owoców i ciasta lub różowe, trzeba kisielku dosypać do wody przed wrzuceniem pianki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krystyna
V.I.P.
V.I.P.


Dołączył: 27 Kwi 2009
Posty: 5930
Przeczytał: 17 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 12 Mar 2010, 18:47    Temat postu:

Wiesz jesteś artystka byłam przekonana że to jest żywy kwiat.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Avelina
V.I.P.
V.I.P.


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 3685
Przeczytał: 23 tematy

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: 12 Mar 2010, 18:58    Temat postu:

Dusiu podziwiam Cię za pomysłowośc i piękne wykonanie. Mi by się nie chciało tego robic, moi i tak by tego nie docenili. Choc może dla siebie się kiedyś skuszę i coś zrobię. Nie wiedziałam, że pianki jojo mają takie właściwości.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
deni58
Administratorka
Administratorka


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 6220
Przeczytał: 51 tematów

Pomógł: 22 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 12 Mar 2010, 19:34    Temat postu:

Fajna sprawa Dusiu, muszę koniecznie tę miksturę wypróbować, lubię lepić. Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Danka60
V.I.P.
V.I.P.


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 3619
Przeczytał: 10 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szamotuły
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 12 Mar 2010, 19:44    Temat postu:

Dusiuuu oświeć gapiora co to są za pianki,nie wiem Zdziwiony A ładniusie te twoje wyroby,że hej.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dusia510
Moderatorka
Moderatorka


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 4711
Przeczytał: 23 tematy

Pomógł: 17 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 12 Mar 2010, 21:55    Temat postu:

Juszu takie kupiłam http://www.frisco.pl/product/8593893400344/NESTLE__Marshmallow_pianki.xhtml
i taki kisielek na barwnik


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez dusia510 dnia 12 Mar 2010, 22:00, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Danka60
V.I.P.
V.I.P.


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 3619
Przeczytał: 10 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szamotuły
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 19 Mar 2010, 19:21    Temat postu:

Dziękuję Dusiaku kochany,poszukam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kafejka.fora.pl Strona Główna -> Słodkości Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin