Forum www.kafejka.fora.pl Strona Główna www.kafejka.fora.pl
Kameralne Forum Kobiet
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Rady nie od parady (kulinarne)
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kafejka.fora.pl Strona Główna -> Różne porady domowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dusia510
Moderatorka


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 5177
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: 19 Sie 2009, 19:04    Temat postu: Rady nie od parady (kulinarne)

Białka ubijamy do momentu uzyskania sztywnej piany , dłuższe ubijanie powoduje podchodzenie piany wodą.

Odrobina soli przyspiesza ubicie piany oraz śmietany na krem

By ciasto drożdżowe było pulchne i dobrze wyrosło trzeba je podczas rośnięcia trzy razy mocno przycisnąć

Proszek do pieczenia nie bedzie wyczówalny kiedy wymieszamy go z odrobina śmietany

Do zupy jarzynowej możemy dodać trochę startego sera goudy lub edamskiego a nabierze wykwintnego smaku


Post został pochwalony 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 19 Sie 2009, 20:36    Temat postu:

Super Dusiu Wesoly
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dodwig
Gość





PostWysłany: 20 Sie 2009, 7:32    Temat postu: Warzywa jędrne i świeże

Rzodkiewki i zielone ogórki odzyskują jędrność, jeśli zamoczymy je na godzinę w osolonej wodzie.

Gdy powiędną liście sałaty, na kilka minyt warto włożyć je do zimnej wody, w której moczą się obrane ziemniaki. Sałata odzyskuje jędrność.

Natkę pietruszki i koperek warto wstawić do szklanki z zimną i lekko posoloną wodą.

Starą obsuszoną cytrynę należy włożyć na chwilę do ciepłej wody, wtedy mięknie i nadaje się do użycia
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dusia510
Moderatorka


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 5177
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: 20 Sie 2009, 10:43    Temat postu:

Żeby żołtko w zupie ładnie się rozmieszało, należy przed dodaniem do zupy rozmieszać je z odrobina wody lub mleka.

Żeby mieć smażone rumiane ziemniaczki, po pokrojeniu ich na plastry musimy osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć odrobina maki .Tak przygotowane smażyć na gorącym oleju .

Jesli pękło nam jajko a chcemy je ugotować wystarczy owinąć je w folię aluminiową.

Czekoladą zetrzemy z łatwością jeśli tarkę włożymy na pare minut do zamrażalnika , czekolada powinna być też z chłodzona.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 20 Sie 2009, 10:53    Temat postu:

Dusiu czy to z tym ciastem drozdzowym wyprobowałas osobiscie?
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dusia510
Moderatorka


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 5177
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: 20 Sie 2009, 11:20    Temat postu:

Ja osobiście nie bo nie nienawidzę ugniatać ciasta , wszystko co kreone tak ale nie ugniatane, Magda moje to robi , ona jak ciasto rośnie w misce to je poprostu poklepuje że by je spłaszczyć.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
deni58
Administratorka


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 6844
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: 23 Sie 2009, 15:13    Temat postu:

Dodwig napisał:
Dzisiaj , pierwszy raz od wielu, wielu lat wzięłam do ręki "Kobietę i Życie", tak z ciekawości do poczytania i tam znalazłam taką oto "sensacyjną wiadomość".

Cytat:
1Do ciemnego sosu pieczeniowego dodać 2 łyżki mocnego naparu kawy. Sos zyskuje mocny smak i aromat

2. Do sosu do pieczeni wołowej lub drobiu dodać dwie łyżeczki galaretki lub dżemu porzeczkowego. Zyska lekko kwaskowaty posmak


Ciekawe prawda? Trzeba by to wypróbować !


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 23 Sie 2009, 19:57    Temat postu:

oo masz wlasnie przypomnialam sobie ze moja mama dodawala do sosu kawe . Wesoly Jakos nigdy tego nie robilam ...
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 23 Sie 2009, 20:10    Temat postu:

A moja skórkę chleba.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 24 Sie 2009, 20:20    Temat postu:

Aby uzyskać piękny kolor czerwonego barszczu trzeba dodać trochę soku z czarnego bzu. Sposób jest sprawdzony, nauczyłam się go od Babci.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 21 Paź 2009, 20:43    Temat postu:

Pieczony filet z kurczaka zachowa soczystość, jeśli do gazowego piekarnika włożymy płaskie naczynie z wodą.

Rosół drobiowy będzie bardziej klarowny, jeśli dodamy do niego pianę ze schłodzonego białka jaja. Po doprowadzeniu rosołu do wrzenia białko należy zdjąć łyżką cedzakową.

Nadmiar tłuszczu z rosołu drobiowego łatwo usuniemy wrzucając do niego kilka kostek lodu, wokół których zbierze się stężały tłuszczyk.

Rosół drobiowy będzie miał ładny kolor, jeśli włożymy do garnka umytą łuskę cebuli.

Nadmiar soli w sosie do kotletów drobiowych można łatwo usunąć wrzucając do niego kilka plastrów surowego ziemniaka.
Delikatne mięso z piersi kurczaka łatwiej rozbijemy wkładając je do torebki foliowej.

Kotlety drobiowe wchłoną mniej tłuszczu, jeśli do mięsa mielonego dodamy startego ziemniaka.

Kiełbaski drobiowe nie będą pękały podczas smażenia na patelni lub grillowania, jeżeli wcześniej zanurzymy je na 1-2 minuty we wrzącej wodzie, a potem obtoczymy w mące.

Pieczony kurczak zachowa chrupiącą skórkę, jeśli tuż przed końcem pieczenia posmarujemy go roztopionym tłuszczem lub polejemy kilkoma łyżkami zimnej wody.

Kurczaka należy piec odpowiednio długo do jego wagi. Jeśli ważył 1 kg pieczemy 1 godzinę, itd.

Mięso z kurczaka będzie bardziej soczyste i nie przypali się, jeśli na dno brytfanny wlejemy pół szklanki wody, rosołu z kostki lub niesłodzonego soku pomarańczowego czy jabłkowego.

Mięso pieczonego kurczaka będzie bardziej aromatyczne, jeśli najlepiej natrzemy je solą i przyprawami na 1-2 godziny przed pieczeniem.

Pieczone mięso drobiowe nie wysycha, jeśli pieczemy je pod przykryciem i na 15-20 minut przed końcem pieczenia zdejmiemy pokrywę.

Farsz nie wypłynie podczas dzielenia, jeśli po wyjęciu z pieca odstawimy faszerowany drób na kwadrans.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 15 Sty 2010, 21:38    Temat postu:

Znalazlam ciekawa i bogata stronke .Buszuje po niej juz od jakiegos czasu .Czego tam nie ma ?
I nie mam na mysli przepisow ,bo tycj jest duzo ,chodzi mi raczej o Savoir - vivre oraz ciekawostki i inne rady
Moze sie przyda ?
[link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez Gość dnia 15 Sty 2010, 21:40, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 16 Sty 2010, 8:31    Temat postu:

Bardzo ciekawa.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 30 Sty 2010, 16:29    Temat postu:

jeśli mięsko w sosie jest zbyt twarde wlejcie troszke spirytusu Wesoly skruszeje szybciutko
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 31 Sty 2010, 9:06    Temat postu:

Kika a my też przy okazji skruszejemy?
Przypomniałam sobie że za chwilę smażyć zaczniemy chrust pączki róże tam też dodatek spirytusu super robi i wypieki nie chłoną tłuszczu.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kafejka.fora.pl Strona Główna -> Różne porady domowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin