Forum www.kafejka.fora.pl Strona Główna www.kafejka.fora.pl
Kameralne Forum Kobiet
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Z mielonego mięsa

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kafejka.fora.pl Strona Główna -> Mięso w roli głównej
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
deni58
Administratorka
Administratorka


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 6717
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 24 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: 29 Kwi 2009, 15:32    Temat postu: Z mielonego mięsa

Sznycel po bolońsku (Avelina)
3 sznycle (każdy po 150g)
150g mięsa mielonego
150 g pieczarek
1 sos boloński
100 ml słodkiej śmietany
200 ml wody
50 g tartego sera
olej
Sznycle obsmażyć na patelni na gorącym oleju i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Pieczarki oczyścić i pokrajać na półplasterki. Na patelni ze sznycli podsmażyć mięso mielone i pokrajane pieczarki wsypać torebkę sosu bolońskiego (np fix z Knorr lub Maggi) i zalać wodą i śmietaną. Gotować 1 minutę i przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć na sznyclach. Posypać tartym serem. Piec 30 min w temp 200 stopni. Podawać z makaronem.
----------------------------

Kotlety mielone w sosie śmietanowym (Avelina)

40 dag mięsa mielonego
1/8 l śmietany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
4 łyżki bułki tartej
sól i biały pieprz
Sos:
1 łyżka gładkiej mąki
1/4 l kwaśnej śmietany
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Mięso mielone wymieszać ze śmietaną, bułką tartą, posiekaną pietruszką i ewentualnie ze startą cebula. Doprawić solą i biały pieprzem. Przygotowaną masę mięsa podzielić na 8 kawałków i uformować kotlety. Na patelni roztopić masło tak aby się spieniło, usmażyć kotlety z obu stron do uzyskania złocistej barwy. Kotlety wyjąć. Do wytopionego tłuszczu wsypać mąkę, dodać paprykę, dobrze wymieszać, wlać kwaśną śmietanę. Pozwolić aby sos zagotował się i doprawić do smaku solą i pieprzem. Kotlety włożyć do sosu i poddusić 10 min. na wolnym ogniu. Gotowe danie ozdobić pietruszką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maura
V.I.P.
V.I.P.


Dołączył: 29 Kwi 2009
Posty: 3214
Przeczytał: 2 tematy

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jelenia Góra
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 20 Wrz 2009, 19:28    Temat postu:

Ponieważ cierpię na poważną nadwyżkę śliwek to wrzucam przepis na danie własnego pomysłu;
50 dag mięsa mielonego
10 sztuk węgierek
duża garść natki pietruszki


Mięso, owoce i pietruszkę zmielić, rozrobić z jajkiem i przyprawami oraz usmażyć jak zwykłe kotlety mielone.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kasia88
Gość





PostWysłany: 08 Sty 2010, 12:42    Temat postu:

a może tak krokiety z mięsem mielonym kapustą kiszoną i pieczarkami

rewelacja:) POLECAM

przepis można znaleźć na moim blogu

pozdrawiam

http://www.goralskiejadlo.blogspot.com/
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
deni58
Administratorka
Administratorka


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 6717
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 24 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: 08 Sty 2010, 14:29    Temat postu:

Kasiu jeśli przyszłaś do nas na forum tylko po to aby reklamować swojego bloga to wiedz, że nie będę tego tolerować. To jest forum dyskusyjne a nie słup reklamowy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 19 Sie 2010, 9:29    Temat postu: zagrzybione mielone :)

Czesc,

Chciałabym sie podzielić z wami przepisem, który strasznie lubię Wesoly

Nie jest to danie bardzo trudne, więc zachęcam do zrobienia Wesoly

SKŁADNIKI:

* *
* * 1 kg mielonego miesa wieprzowego
* * 2 suche kajzerki
* * 1 duza cebula
* * 20 suszonych duzych grzybow(kapelusze)
* * 1 lyzka przyprawy do mies Knorr
* * 1 lyzeczka sosu sojwego
* * 1 duze jajko
* * pieprz
* * sol
* * czosnek granulowany
* * bulka tarta
* * olej


PRZYGOTOWANIE:

Grzyby namaczamy na noc.Nastepnego dnia przekladamy je do garnka,zalewamy czysta woda i gotujemy.Bulki namaczamy w wodzie.Cebule kroimy w kostke i szklimy na oleju,odcedzamy na sitku z tluszczu.Grzyby odcedzamy na durszlaku.Odcisnieta bulke,grzyby i cebule mielimy w maszynce do miesa.Przemielone produkty,jajko,lyzke przyprawy do mies Knorr, lyzeczke sosu sojowego dodajemy do miesa mielonego.Doprawiamy sola,pieprzem i granulowanym czosnkiem.Wyrabiamy mase,formujemy kotlety,obtaczamy je w tartej bulce i smazymy na oleju na srednim ogniu.

Smacznego Wesoly


Ostatnio zmieniony przez Gość dnia 19 Sie 2010, 9:31, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 26 Cze 2014, 7:45    Temat postu:

Z mięsa mielonego można przygotować całkiem ciekawe i smaczne spaghetti. Wystarczy przysmażyć je ze startą marchewką i selerem oraz pokrojonymi pieczarkami. Potem poddusić w bulionie, dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku i gotowe!
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 04 Wrz 2014, 12:23    Temat postu:

Moja dziewczyna robi często spagetti z udziałem mięsa mielonego. Bez dużego nakładu pracy co prawda, mięso mielone z szynki kupujemy najczęściej w lidli, 2 sosy słodko kwaśne w biedronce, kilka własnych przypraw i powstaje na prawdę dobra potrawa na 2 dni, polecam szczerze Wesoly
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 26 Wrz 2014, 9:56    Temat postu:

Ja z mięsa mielonego najbardziej lubię domowe hamburgery. Dodaję do mięsa (jedno małe opakowanie) łyżkę oleju, dwie łyżki keczupu, trochę soli, trochę pieprzu, zioła prowansalskie, troszkę czosnku granulowanego i smażę na patelni grilowej ok. 15 minut - pychota
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kafejka.fora.pl Strona Główna -> Mięso w roli głównej Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin