Forum www.kafejka.fora.pl Strona Główna www.kafejka.fora.pl
Kameralne Forum Kobiet
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Z mielonego mięsa

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kafejka.fora.pl Strona Główna -> Mięso w roli głównej
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
deni58
Administratorka
Administratorka


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 6264
Przeczytał: 29 tematów

Pomógł: 22 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 29 Kwi 2009, 15:32    Temat postu: Z mielonego mięsa

Sznycel po bolońsku (Avelina)
3 sznycle (każdy po 150g)
150g mięsa mielonego
150 g pieczarek
1 sos boloński
100 ml słodkiej śmietany
200 ml wody
50 g tartego sera
olej
Sznycle obsmażyć na patelni na gorącym oleju i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Pieczarki oczyścić i pokrajać na półplasterki. Na patelni ze sznycli podsmażyć mięso mielone i pokrajane pieczarki wsypać torebkę sosu bolońskiego (np fix z Knorr lub Maggi) i zalać wodą i śmietaną. Gotować 1 minutę i przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć na sznyclach. Posypać tartym serem. Piec 30 min w temp 200 stopni. Podawać z makaronem.
----------------------------

Kotlety mielone w sosie śmietanowym (Avelina)

40 dag mięsa mielonego
1/8 l śmietany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
4 łyżki bułki tartej
sól i biały pieprz
Sos:
1 łyżka gładkiej mąki
1/4 l kwaśnej śmietany
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Mięso mielone wymieszać ze śmietaną, bułką tartą, posiekaną pietruszką i ewentualnie ze startą cebula. Doprawić solą i biały pieprzem. Przygotowaną masę mięsa podzielić na 8 kawałków i uformować kotlety. Na patelni roztopić masło tak aby się spieniło, usmażyć kotlety z obu stron do uzyskania złocistej barwy. Kotlety wyjąć. Do wytopionego tłuszczu wsypać mąkę, dodać paprykę, dobrze wymieszać, wlać kwaśną śmietanę. Pozwolić aby sos zagotował się i doprawić do smaku solą i pieprzem. Kotlety włożyć do sosu i poddusić 10 min. na wolnym ogniu. Gotowe danie ozdobić pietruszką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maura
V.I.P.
V.I.P.


Dołączył: 29 Kwi 2009
Posty: 2861
Przeczytał: 2 tematy

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jelenia Góra
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 20 Wrz 2009, 19:28    Temat postu:

Ponieważ cierpię na poważną nadwyżkę śliwek to wrzucam przepis na danie własnego pomysłu;
50 dag mięsa mielonego
10 sztuk węgierek
duża garść natki pietruszki


Mięso, owoce i pietruszkę zmielić, rozrobić z jajkiem i przyprawami oraz usmażyć jak zwykłe kotlety mielone.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kasia88
Gość





PostWysłany: 08 Sty 2010, 12:42    Temat postu:

a może tak krokiety z mięsem mielonym kapustą kiszoną i pieczarkami

rewelacja:) POLECAM

przepis można znaleźć na moim blogu

pozdrawiam

http://www.goralskiejadlo.blogspot.com/
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
deni58
Administratorka
Administratorka


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 6264
Przeczytał: 29 tematów

Pomógł: 22 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 08 Sty 2010, 14:29    Temat postu:

Kasiu jeśli przyszłaś do nas na forum tylko po to aby reklamować swojego bloga to wiedz, że nie będę tego tolerować. To jest forum dyskusyjne a nie słup reklamowy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 19 Sie 2010, 9:29    Temat postu: zagrzybione mielone :)

Czesc,

Chciałabym sie podzielić z wami przepisem, który strasznie lubię Wesoly

Nie jest to danie bardzo trudne, więc zachęcam do zrobienia Wesoly

SKŁADNIKI:

* *
* * 1 kg mielonego miesa wieprzowego
* * 2 suche kajzerki
* * 1 duza cebula
* * 20 suszonych duzych grzybow(kapelusze)
* * 1 lyzka przyprawy do mies Knorr
* * 1 lyzeczka sosu sojwego
* * 1 duze jajko
* * pieprz
* * sol
* * czosnek granulowany
* * bulka tarta
* * olej


PRZYGOTOWANIE:

Grzyby namaczamy na noc.Nastepnego dnia przekladamy je do garnka,zalewamy czysta woda i gotujemy.Bulki namaczamy w wodzie.Cebule kroimy w kostke i szklimy na oleju,odcedzamy na sitku z tluszczu.Grzyby odcedzamy na durszlaku.Odcisnieta bulke,grzyby i cebule mielimy w maszynce do miesa.Przemielone produkty,jajko,lyzke przyprawy do mies Knorr, lyzeczke sosu sojowego dodajemy do miesa mielonego.Doprawiamy sola,pieprzem i granulowanym czosnkiem.Wyrabiamy mase,formujemy kotlety,obtaczamy je w tartej bulce i smazymy na oleju na srednim ogniu.

Smacznego Wesoly


Ostatnio zmieniony przez Gość dnia 19 Sie 2010, 9:31, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 26 Cze 2014, 7:45    Temat postu:

Z mięsa mielonego można przygotować całkiem ciekawe i smaczne spaghetti. Wystarczy przysmażyć je ze startą marchewką i selerem oraz pokrojonymi pieczarkami. Potem poddusić w bulionie, dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku i gotowe!
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: 04 Wrz 2014, 12:23    Temat postu:

Moja dziewczyna robi często spagetti z udziałem mięsa mielonego. Bez dużego nakładu pracy co prawda, mięso mielone z szynki kupujemy najczęściej w lidli, 2 sosy słodko kwaśne w biedronce, kilka własnych przypraw i powstaje na prawdę dobra potrawa na 2 dni, polecam szczerze Wesoly
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zoskalu
Nowicjuszka
Nowicjuszka


Dołączył: 25 Wrz 2014
Posty: 8
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: 26 Wrz 2014, 9:56    Temat postu:

Ja z mięsa mielonego najbardziej lubię domowe hamburgery. Dodaję do mięsa (jedno małe opakowanie) łyżkę oleju, dwie łyżki keczupu, trochę soli, trochę pieprzu, zioła prowansalskie, troszkę czosnku granulowanego i smażę na patelni grilowej ok. 15 minut - pychota

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kafejka.fora.pl Strona Główna -> Mięso w roli głównej Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin